Astrologie

‘Waterman’ van Johfra

Astrologie verleer je nooit. Het is net als fietsen, of het spreken van een vreemde taal. Je kunt het jaren NIET doen, maar zo gauw het nodig is blijkt de kennis of verworvenheid nog net zo springlevend als voorheen en kun je het onmiddellijk inzetten. Je springt op de fiets of bestelt zomaar twee bier in het Portugees.

Nu heb je twee soorten mensen:
1. Mensen die gericht zijn op het bevestigen, bestendigen en verstevigen van hun werkelijkheidsbeeld.
2. Mensen die gericht zijn op het uitbreiden, oprekken en vernieuwen van hun werkelijkheidsbeeld.

Voor het gemak kunnen we de ene soort zolang wetenschappers noemen en de andere soort kunstenaars, al ben ik me ervan bewust dat beide benamingen schromelijk tekortschieten. Maar goed, wat ik wil zeggen is dit: binnen de wereld van de astrologie komen dus beide types voor.

Astrologie is zowel een bron van kennis als een communicatiemiddel. De kennis is gebaseerd op de samenhang tussen de gang van de planeten enerzijds en de gang van de mens anderzijds. De taal is rijk en weelderig, kleurrijk als poëzie, doorspekt met symbolen, goden en mythologische verhalen, gebruik makend van krachtige archetypische principes. Zowel de kennis als de taal zijn uiterst veelzijdig en intelligent, complex, diepzinnig, meerlagig en circulair. Een goede astroloog is zowel een goede verteller als een goede leraar. Hij kan mensen aan zijn lippen laten hangen, de stuipen op het lijf jagen en een nieuwe kijk op het leven bieden.

Mensen die de astrologie wetenschappelijk benaderen gebruiken de astrologie met name om te bewijzen wat ze al weten of om te krijgen wat ze graag willen. Voor buitenstaanders klinkt het heel boeiend en interessant, maar eigenlijk vervangen ze alleen maar doodgewoon Nederlands met de taal van de astrologie.
Over Wilders zeggen ze dan bijvoorbeeld:  
‘Zie je wel, die man heeft Pluto op zijn Zon, en ook nog vierkant Mars. Die man is een rasechte potentaat. Hitler had dezelfde aspecten, dat bewijst het.’
Over het gebrek aan valsheid in Cohen zeggen ze:  
‘Ja, wat wil je ook als Weegschaal met Ascendant Kreeft, en ook nog Venus in het 12e huis – dat is gewoon geen leider.  
En over de Joden zeggen ze:  
‘Tja, teveel Neptunes-invloeden hè, daar valt niet tegenop te dweilen.’
De impact van dergelijke taal is vaak groot, maar dat komt met name voort uit onwetendheid van de luisteraar.
‘Knap hè?’, zeggen ze dan, terwijl ze er niets van begrijpen.
Zo verdient de politicus, professor en galeriehouder ook zijn brood.

Wanneer zo’n wetenschappelijke astroloog op het amoureuze pad gaat wordt het nog grappiger. Inplaats van: ‘En, denk je dat het wat wordt tussen ons?’, zegt hij: ‘Joh, ik heb onze horoscopen eens naast elkaar gelegd. Wist je dat jouw Maan driehoek mijn Mars staat, en mijn Zon in jouw 7e huis?’ Dat zijn de zogeheten astro-nerds.

Een goede vriend en collega van mij, een vermaard astroloog uit Noorwegen, koos zijn vriendinnen uit op grond van bestudering van hun beider horoscopen. Het maakte niet uit of ze aan de andere kant van de aardbol woonden en hij ze nog nooit aangeraakt of geroken had: met behulp van de horoscoop, internet en een webcam wist hij zeker dat hij zijn soulmate zou herkennen als ze op zijn pad kwam. Of dat moment nabij was kon hij ook berekenen. Als Venus over zijn Ascendant ging, eens in het jaar, kon hij bijna niet slapen van opwinding. 

Wonderlijk genoeg bleken er vrij veel rijke, single vrouwen rond te lopen die het sexy vonden een astroloog uit Noorwegen te ontmoeten en hem uitnodigden voor een lang weekend in hun buitenhuis in Amerika, Oostenrijk of Dubai, voor een uitgebreid astrologisch consult. Hij kwam dan altijd grijnzend thuis met een verhaal als:  
‘Nou.. ik had haar Saturnus vierkant Mercurius over het hoofd gezien, dus uiteindelijk werd het niks – we konden niet praten, weet je, ze was veel te kritisch – maar we hebben wel lol gehad. Uranus-Mars-type, weet je wel?’ 
Onbedoeld maar zonder noemenswaardig verzet werd hij een heuse astro-gigolo.

Toch werd hij uiteindelijk echt verliefd. Op de horoscoop van een Litouwse. Alles klopte. Hij had tranen in zijn ogen toen hij het me vertelde – van liefde en van slaapgebrek. 
‘Ik heb er drie nachten over gedaan om alles uit te pluizen’, zei hij. ‘Alle aspecten sluiten op elkaar aan. En weet je wat… haar Noordknoop staat op mijn Zon-Mars conjunctie. Kun je het je voorstellen? Zij is De Ware!’ 

Na drie weken intensief mailen vloog ze over uit Litouwen met een door hem betaald vliegticket – een one way ticket. Toen ik op bezoek ging schrok ik me een ongeluk: ze was lelijk als de nacht, ze droeg pantoffels, ze rookte als een ketter en haar stem klonk als die van een vent. Mijn vriend de astroloog zat verdwaasd naast haar. Hij pakte haar hand, wierp haar een verliefde blik toe en zei tegen mij:  
‘Zie je? Ik wist het.’
‘Kas sakyk?’, beet ze hem toe. Ze sprak geen woord Noors. Of Engels.

Ik studeerde en praktiseerde astrologie van 1985 tot 1995. Het was mijn grote passie, totdat ik ontdekte dat er meer mensen zijn die astrologie gebruiken om hun toch al starre en rigide werkelijkheid te bevestigen dan mensen die astrologie gebruiken waar het voor bedoeld is: om de grenzen van je werkelijkheid op te rekken en nieuwe inzichten te verwerven in jezelf, je mogelijkheden en de wereld om je heen. Dat gold overigens niet alleen voor mijn collega’s, maar ook voor mijn cliënten.

‘Moet ik bij mijn vriend weg?’, vroegen ze.
‘Weet ik veel’, zei ik. ‘Hou je van hem?’
‘Hoe kan ik dat nou weten?’ reageerden ze dan gepikeerd. ‘Jij bent de expert.’

Veel mensen geven hun autoriteit veel te snel uit handen. Toen ik merkte hoe makkelijk het was om macht te verwerven over een bepaald soort mensen vanuit mijn positie als astroloog vond ik het niet leuk meer. Het was te gemakkelijk. Ik had bakken met geld kunnen verdienen door mensen te vertellen hoe bijzonder ze waren en dat ze hun hart moesten volgen. Voor een beetje peptalk waren mensen bereid om honderden euro’s te betalen. Of kronen.

Toen ik dus besefte dat de meeste mensen helemaal niet uit zijn op het uitbreiden en verrijken van hun werkelijkheidsbeeld maar alleen maar bevestiging willen besloot ik radicaal te stoppen met de astrologie. Ik verzamelde mijn boeken, een halve auto vol, stopte ze in plastic zakken en gooide ze ritueel in een container. Jammer dat er niemand bij was. Het was een groots moment. 

Daarna werd ik masseur. 
Het lichaam communiceert zonder woorden.
Daar was ik wel aan toe.

Mijn vriend de astroloog overleed 6 maanden nadat zijn Litouwse vriendin bij hem was ingetrokken. Zij erfde alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s