Huidhonger

Apen dragen hun jongen. Dat is de reden dat ook pasgeboren mensenbaby’s een grijpreflex hebben: de instinctieve impuls om zich stevig vast te grijpen aan dat wat binnen handbereik is zo gauw ze een schokje of beweging voelen. Zo voorkomt het apejong dat het valt wanneer het op het lichaam van Moeder Aap door de bomen zwaait. Mensenbaby’s hebben dit instinct nog volledig paraat.

Reflexen

Het testen van de grijpreflex is één van de eerste testjes die een pasgeboren baby ondergaat. Een baby komt ter wereld met een heel scala aan instinctieve reflexen die zijn overlevingskansen vergroten in die eerste cruciale weken en maanden van zijn leven. De zuigreflex is er ook één. Maar de grijpreflex heeft een moderne baby in wezen niet meer nodig – welke moeder van tegenwoordig klimt nog met haar baby op haar lichaam in de bomen? Of toch?

Draag je baby!

Bij natuurvolkeren worden baby’s nog wel vaak gedragen. Op het lichaam van de moeder bewegen ze mee, terwijl deze loopt, kookt, danst en werkt. De slendang en draagzak wordt ook bij ons weer steeds populairder, waarmee we eigenlijk terugkeren naar een meer natuurlijke toestand voor de baby dan dat achterlijke wiegje en die monsterlijke kinderwagen. Behalve dat dit voor de baby van grote betekenis is voor zijn gevoel van veiligheid en geborgenheid, blijkt het ook nog eens cruciaal te zijn voor zijn gezondheid en die van de volwassene die hij later gaat worden.

De ontwikkeling van een gezonde baby

Het voortdurend meebewegen op het lichaam van de moeder (of een ander gezinslid) ontwikkelt de zintuigen, het evenwichtsgevoel en het spierstelsel van de baby in razendsnel tempo. Daarnaast wordt zijn tere lichaampje voortdurend gemasseerd door de uitgeoefende druk en beweging die het passief ondergaat, wat de circulatie enorm bevordert. Dit voortdurend bewogen en gemasseerd worden is essentieel voor het optimaal functioneren van zijn lymfesysteem, zijn bloedcirculatie en zijn spijsvertering.

Hulpeloosheid

Een baby is de eerste maanden van zijn leven volkomen hulpeloos. In die tijd is hij voor het actief houden van zijn passieve lichaampje volledig afhankelijk van zijn verzorgers. Als je een baby van een paar weken neerlegt is hij niet in staat om van houding te veranderen, om te draaien of noemenswaardig te bewegen. Hij kan trappelen met zijn beentjes en zwaaien met zijn armpjes, rollen met zijn hoofdje, maar dat is het wel zo’n beetje. Zo hoort het helemaal niet! Geen wonder dat een baby huilt als je het alleen laat!

Normaal is niet natuurlijk

Wat gebeurt er nu als een baby zo’n 20 uur per etmaal in een wiegje ligt, iets wat bij ons heel normaal is? Behalve dat het gefrustreerd raakt door de deprivatie van wat hij instinctief verwacht, namelijk het voortdurend in fysiek contact zijn met een volwassene, het aangeraakt en bewogen worden en het opdoen van een groot scala aan zintuiglijke impulsen, stagneren allerlei processen in zijn lichaam. Omdat hij zelf niet kan bewegen en dus gedwongen wordt om uren achter elkaar in dezelfde positie te liggen, ontstaat er druk op de weefsels en de organen die om die reden niet meer goed kunnen functioneren.

Ben jij een buikligger of rugligger?

Met name de longen, het hart en het spijsverteringsstelsel lijden hieronder. Door de constante druk op de maag gaan maagsappen lekken. Door hun extreem hoge zuurgraad beschadigen die sappen allerlei omliggend weefsel. Dit leidt niet alleen tot acute buikpijn bij de baby, maar ook tot verklevingen die op latere leeftijd tot allerlei klachten kunnen leiden. Welke klachten dit zijn is onder meer afhankelijk van of je als baby op je buik of op je rug gelegd werd. Was je een rugligger dan zitten de klachten waarschijnlijk in de nieren en de rug. Was je een buikligger dan zitten de klachten waarschijnlijk meer aan de voorkant. Kwestie van zwaartekracht.

Collectief misverstand

Mogelijk is het collectieve besluit dat we een paar eeuwen geleden genomen hebben om onze baby’s niet langer te dragen dus niet de meest slimme geweest. Het zijn van die dingen die we vanzelfsprekend vinden omdat we niet anders gewend zijn, maar in dit geval zou je kunnen stellen dat deze stap niet bepaald een vooruitgang was, gezien de impact die het heeft op het welbevinden en de gezondheid van zowel baby als volwassene.

De oplossing voor alles

Nu heeft het lichaam een ongelooflijk herstellend vermogen. Zelfs blokkades en verklevingen die er al vanaf de kindertijd zitten kun je herstellen door het lichaam alsnog te geven wat het toen miste: BEWEGING en AANRAKING.

Beweging en aanraking. Dat is toch bijna niet te geloven, dat je de meest uiteenlopende klachten kunt genezen met een beetje bewegen en aangeraakt worden? Kan het zo eenvoudig zijn? Ja. Zo simpel is het.

Beweging en aanraking

Alle beweging is goed, maar met name beweging die tot diep in het bindweefsel doordringt en zelfs de organen in beweging brengt is aan te bevelen. Yoga, Qigong, Tai Chi en Kungfu zijn hier voorbeelden van, maar ook allerlei vormen van dans en sport doen wonderen. Alle aanraking is goed, maar daar geldt hetzelfde: de  meest effectieve aanraking dringt tot diep in het bindweefsel door en brengt het hele lichaam in beweging. Rebalancing, shiatsu, IMT en Rolfing zijn goede voorbeelden hiervan, maar mijn persoonlijke favoriet is Ancient Thai Massage.

Ik ben fan!

Ancient Thai Massage is een compleet, geniaal en allesomvattend pakket van zowel beweging als aanraking dat het complete lichaam activeert, ontgift en werkelijk alle systemen aanspreekt. Het is een ongelooflijke boost voor het hele lichaam en het wordt, als je de overleveraars mag geloven, al meer dan 2000 jaar op min of meer dezelfde manier gedaan. Naast het fysieke helende effect bevredigt het ook onze diepe behoefte aan aanraking. Aanraking staat gelijk aan liefde, geborgenheid en veiligheid. Je bent niet alleen. Bijna iedereen heeft huidhonger!

Eerst detoxen en dan opbouwen

Mensen die één van bovenstaande behandelingen ondergaan of regelmatig één van genoemde disciplines beoefenen – en er zijn er nog veel meer! – zullen merken dat het lichaam eerst gaat ontgiften. De periode waarin afvalstoffen het lichaam verlaten is niet altijd even prettig, maar wanneer het lichaam vervolgens gaat regenereren, het bindweefsel herstelt en weer soepel en veerkrachtig wordt, en wanneer het spijsverteringsstelsel, de longen, het hart en alle andere organen beter gaan functioneren weet je niet wat je overkomt. En dan hebben we het nog niet eens over het emotionele, geestelijke en spirituele aspect.

Hoe ziet optimale gezondheid eruit?

Tegenwoordig zijn we beter op de hoogte van wat het betekent om ziek te zijn dan wat het betekent om gezond te zijn. Maar hoe ziet optimale gezondheid er eigenlijk uit? Ik hoop daar zelf nog eens achter te komen. En heb je op dit moment nog ergens een baby in een wieg liggen? Ik zou zeggen: baby uit de wieg en wieg uit het raam!

________________________________________________________

Boek: ‘The continuüm concept’ van Jean Liedloff

Sanne Burger is schrijfster, coach en masseuse. Ze geeft zowel individuele behandelingen als cursussen in Ancient Thai Massage, Qigong en Taotraining. Meer weten? Kijk bij de kopjes ‘Massage’, ‘Coaching’ en ‘Agenda’

Dit artikel delen? Dat kan, maar altijd onder vermelding van de auteur: Sanne Burger, en een link naar de website.

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s