Pearly, natuurlijke anticonceptie

Jaren geleden was ik bij een natuurgenezer die mijn algemene gezondheid testte. Een soort APK, maar dan voor het lichaam. Bij de intake keek hij me onderzoekend in de ogen en constateerde vervolgens:
‘Je bent niet aan de pil hè?’
‘Eh, nee’, zei ik. ‘Maar hoe weet U dat?’
‘Dat zie ik aan je ogen’, zei hij. ‘Jouw ogen staan wakker, alert en onderzoekend. Vrouwen die aan de pil zijn hebben een slome, doffe blik. Dat komt omdat ze hormonaal verdoofd zijn.’
Nu kan ik dat niet zien, dat verschil in oogopslag bij vrouwen, maar ik ben inderdaad liever niet aan de pil als het niet echt moet. Nooit geweest dus.

Maar condooms zijn ook niks. Dat gedoe, net op het verkeerde moment stoppen om een condoom om te doen. En dan die geur. Niets is zo onromantisch als de geur van rubber. Nu snap ik sowieso de geur van seks niet helemaal. Waarom ruikt seks naar de zee bij eb? Waarom heeft de natuur het niet zo geregeld dat seks naar bloemen ruikt en naar honing smaakt? Dat zou toch veel aantrekkelijker zijn? 

However. Over het spiraaltje heb ik gehoord dat het de menstruatie verergert en niet de conceptie tegenhoudt, maar wel de innesteling van het eitje. Dat wil dus zeggen dat je mogelijk iedere maand een miskraam hebt. Behalve als je een hormoonspiraaltje hebt, want dan ovuleer je niet, net als bij de pil. Maar dat heeft dan weer hetzelfde effect op je oogopslag. Liever niet dus.

Sterilisatie is natuurlijk ook een optie – als het eenmaal gebeurd is hoef je nergens meer over na te denken. Maar wat precies de gevolgen zijn van een doorgesneden zaadleider of dichtgebrande eileider is ook niet helemaal duidelijk. Het schijnt ook zo te zijn dat zaadleiders na verloop van tijd gewoon weer aan elkaar groeien, zo graag willen ze hun werk doen. En wat als je misschien later nog eens een kind wilt maken?

Wat is er nog meer? Het pessarium: net zo vervelend als het condoom. Zaaddodende middelen: niet veilig – en je kunt je afvragen wat het nog meer doodt behalve zaadcellen. Net voor het orgasme terugtrekken: volstrekt onbetrouwbaar en daarbij bijzonder onaangenaam – veel vervelender dan voor het zingen de kerk uit.

Dan is er ook nog periodieke onthouding. Dat was het enige wat mijn grootouders mochten toepassen van de priester toen ze al zes kinderen hadden. Voorbehoedsmiddelen gebruiken was zondig, maar: ‘Jullie hebben Gods wil wel genoeg gedaan’, zei hij toen mijn oma het jaarlijkse baren echt niet meer trok. Alleen deden ze het per ongeluk omgekeerd, mijn grootouders – zo gaat het verhaal in de familie – en kwamen er nog drie bij voordat ze erachter kwamen. ‘Dan was het toch de wil van God’, zei de priester. Altijd een excuus die katholieken.

Tot voor kort dacht ik dat dat het was: dat er gewoon geen gezond, natuurlijk, gemakkelijk en betrouwbaar voorbehoedsmiddel op de markt is. Tot iemand me attent maakte op de ‘Pearly’: een gadget nog kleiner dan een mobiele telefoon, waarmee je iedere ochtend oraal je temperatuur opmeet. En dat is het. De Pearly geeft dan groen licht: ‘Go for it, je bent niet vruchtbaar!’ of rood licht: ‘Als je ervoor gaat kun je zwanger worden: je bent mogelijk vruchtbaar.’ De Pearly wordt uiteraard ook omgekeerd gebruikt, door vrouwen die zwanger willen worden. ‘Nu schat, het is weer tijd!’ 

Er zijn rond 10 rode dagen per maand, ookal ovuleer je maar twee dagen, omdat de Pearly een velige marge inbouwt wat betreft de schommeling in je cyclus en zaad met een groot uithoudingsvermogen. Gezond zaad kan tot vier dagen in leven blijven in de baarmoeder. In het begin is het aantal rode dagen overigens meer, omdat de Pearly je cyclus nog moet leren kennen.

Uit onderzoek blijkt dat de Pearly een zekerheidsfactor heeft van 99,3 %. Dat is een hogere zekerheidsfactor dan de pil. Die zit er net onder met gemiddeld 99,1 %, afhankelijk van welke pil je gebruikt.
  
Ik gebruik de Pearly nu een jaar of vier en ben er heel tevreden mee. Het meten van de temperatuur doe je op een vaste tijd ’s ochtends, voordat je opstaat. Ik doe het altijd om 7 uur ’s ochtends, en slaap dan lekker verder. Ik kan het al bijna in mijn slaap.

Een leuke bijkomstigheid van de Pearly is dat je heel vertrouwd raakt met je cyclus, omdat deze zo duidelijk weergegeven wordt. Inmiddels weet ik bijna van tevoren of het lampje rood of groen aangeeft.

Het enige nadeel van de Pearly (naast de naam – ze wordt overigens ook wel Ladycomp of Babycomp genoemd) is dat je zo’n tien dagen per maand wél op moet letten dat je niet zwanger wordt als je seks hebt – en dat is juist rond de tijd dat je ovuleert, en als vrouw vaak de meeste zin hebt in seks. Samen met de dagen dat je menstrueert wordt het dus zo’n beetje 50-50: minimaal de helft van de maand kun je je uitleven, en de andere helft niet.

Grappig is dat de Pearly geboycot wordt door de pharmaceutische industrie, omdat ze bang zijn hun winst mis te lopen bij de verkoop van de anticonceptiepil. Daarom lees je er nooit iets over in de media.

Maar nu wel! Ha!

_______________________________________________________________

www.mypearly.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s