Intro

Dit is de website van Sanne Burger. Hieronder volgt een korte persoonlijke introductie.

Mijn naam is Sanne Burger. Ik ben schrijfster, masseuse en coach en ik geef les in Taotraining, Qigong en Ancient Thai Massage. Daarnaast ben ik moeder van twee ongelooflijke kinderen van wie ik meer geleerd heb dan van wie ook.

Het begin

asclepios symbolMijn eerste serieuze opleiding was bij Asclepios, school voor astrologie en natuurgeneeskunde in Amsterdam. Ik was toen begin 20. Ik werkte doordeweeks bij Sous le Soleil, één van de eerste en leukste new age winkels in Utrecht – op de Oudegracht en op zaterdag ging ik naar Asclepios.

Noorwegen

Ik maakte Asclepios niet af. In plaats daarvan verhuisde ik naar Noorwegen. Mijn man to be kreeg een baan als fysiotherapeut in Landasbygda, een plattelandsdorp met 500 inwoners en acht maanden winter. Ik zette mijn studie van de astrologie en de natuurgeneeskunde autodidactisch voort met hulp van mijn lerares, Hetty de Boer, en met stapels boeken over astrologie, gezonde voeding en alternatieve geneeswijzen. We woonden in een vrijstaand huis midden in de bossen. In de winter lag er zoveel sneeuw dat onze kinderen van het garagedak af sleedden. We ontmoetten Jacques en Sigrun Balavoine, een gepensioneerd stel dat Landasbygda had uitgekozen om er hun droom te verwezenlijken: Snekkerhaugen, hun eigen massage- en meditatieschool. Jacques was Parijzenaar. ‘Mijn lichaam is in Parijs geboren en mijn ziel is in Noorwegen geboren’, zei hij altijd. Onder leiding van Jacques en Sigrun deed ik mijn eerste stappen op het pad van meditatie en massage. De massagevorm die zij onderwezen was Northernlight Massage, een zachte vorm van massage met olie, waar contact maken, ontspannen en het stimuleren van de circulatie centraal staat.

Massage

Ik heb altijd geluk gehad met mijn leraren. Ze komen altijd op het juiste moment op mijn pad. Jacques en Sigrun waren fantastische leraren. Nu, meer dan twintig jaar later, waarin ik heel veel vergelijkingsmateriaal heb verzameld, kan ik nog steeds zeggen dat ze twee van de besten waren. Sigrun geeft nog steeds cursussen in Snekkerhaugen. Het leven als studerende moeder vond ik leuk, maar de rollen van huisvrouw en echtgenote gingen me een stuk slechter af. Mijn rusteloosheid was enorm. Na vijf jaar in Landasbygda gingen mijn man en ik scheiden en verlieten we het dorp. In het idyllische stadje Lillehammer bouwden we een nieuw leven op. Rond die tijd begon ik voorzichtig met het geven van astrologische consulten en massages. Daarnaast werkte ik in de naschoolse opvang, de thuiszorg, als model op de kunstacademie en als vrijwilligster bij Shangrila, het plaatselijke spirituele centrum. En o ja, ik schreef de wekelijkse horoscoop van de plaatselijke krant.

Qigong en Ancient Thai Massage

QigongSanneHet was zowel een kleurrijke als leerzame tijd. Ik ontdekte de oude Chinese bewegingsleer Qigong. Het was toen echt een nieuwe trend in Noorwegen. ‘Qigong is de nieuwe Yoga’ was het motto. Ik ging in de leer bij Li Jun Feng, die later één van de meest vooraanstaande Wushu trainers van China bleek te zijn. Op dat moment had ik geen idee, maar weer had ik het geluk met één van de besten te trainen. Tijdens een reis naar Egypte onderging ik een vorm van massage waar ik nog nooit eerder van had gehoord: Ancient Thai Massage. Dit is een massagevorm die aanraking en beweging combineert in een langzame dans voor twee, een soort heilige combinatie van beweging, acupressuur en aanraking. Ik had nog nooit zo’n diepgaande en complete massage gehad. Het was liefde op het eerste gezicht. Een paar jaar later was ik in India en kwam ik iemand tegen die me wist te vertellen dat je deze massagevorm in Kathmandu kon leren. Ik ging naar Kathmandu en deed de basiscursus bij Rahul Bharti, in het Kathmandu Center of Healing. Zo werd ik de eerste persoon die Ancient Thai Massage in Lillehammer introduceerde – misschien wel in heel Noorwegen.

Tao Training

In 2000 keerde ik terug naar Nederland. In die periode kwam ik in aanraking met Healing Tao ofwel Tao Training. Min of meer toevallig deed ik een proefles mee met Reinoud Eleveld in één van die zompige werfkelders op de Oudegracht. Ik verwachtte er niet veel van, maar wederom was ik verrukt. Healing Tao sloot naadloos aan bij wat ik tot dan toe al geleerd had. Het deed me eindelijk begrijpen waar ik eigenlijk mee bezig was, wat de achtergrond ervan was en waarom het werkte. Het deed me ook beseffen hoe weinig ik eigenlijk wist. ‘Dit is het pad van de tovenaar’, zei Reinoud. ‘Hoe meer je weet, des te meer weet je hoe weinig je weet en des te smaller wordt het pad dat je kunt lopen.’

Sanne Burger en Reinoud Eleveld

Ik stortte me met hart en ziel op de Healing Tao. De zeven jaren die volgden stonden vrijwel geheel in het teken van mijn training bij Reinoud. Intussen ging ik weer parttime masseren en gaf ik mijn eerste cursus Qigong in de nieuwe cursusruimte in Sous le Soleil. Er kwamen 21 mensen op af – ze pasten bijna niet in de zaal! Ik had mijn eigen massagepraktijk in Centrum Osher en gaf zowel Qigong als Healing Tao in verschillende centra in de stad. In de zeven jaar dat Reinoud lesgaf zat de Healing Tao in Nederland in de lift. We waren we een organisatie van 35 goed opgeleide instructeurs die door heel Nederland en daarbuiten lesgaven. We nodigden instructeurs uit het buitenland uit: Juan Li, Michael Winn en Saida Désilets, die grote groepen deelnemers trokken. In de loop der jaren is mijn begrip van de Tao Training enorm verdiept en bestendigd. Reinoud ging zelf verder met het ontwikkelen van iets waar zijn hart altijd al naar uit ging: de verbinding tussen Tao en sport. Momenteel geeft hij cursussen waarin hij een brug slaat tussen het taoïsme enerzijds en golf en tennis anderzijds. In 2015 is hij een nieuwe 7-jaars opleiding gestart.

Frankrijk

In 2011 verhuisde ik naar Frankrijk. Tot voor kort woonde ik daar in een dorpje in de Bourgogne met mijn Schotse partner en hield me vooral bezig met schrijven, biologische groenten kweken en mijn persoonlijke training. Wanneer je afstand neemt van alles wat je hebt geleerd en gedaan door een tijdje geen les te geven en je leraren niet op te zoeken blijft de ware kennis over. Ik realiseer me steeds meer hoe belangrijk Reinoud voor me was – en is – als leraar. Daarnaast was er Ursula Eireiner, de vrouwelijke en moederlijke dimensie van de opleiding die samen met Reinoud al die jaren de Tao Training droeg. Zij maakte voor mij en voor vele anderen de training compleet. Ook Hans van den Muyzenberg, mijn coach die me al meer dan 20 jaar begeleidt, met soms tussenpozen van vele jaren, heeft me geholpen met het vinden van een innerlijke basis waar ik altijd op terug kan vallen. Ook de verhuizing van de grote stad naar een stille plek in de natuur was een enorme verrijking.

Het heden

Maart 2014 verhuisde ik naar Peru. In het dorpje Pisac in de ‘Sacred Valley’, vlakbij Cusco en Machu Picchu, gaf ik Qigong-lessen, Tao Training en massagecursussen. Op dit moment ben ik weer tijdelijk in Nederland. Ik organiseer retraites en schrijf voor verschillende tijdschriften in Nederland: de Koorddanser en Pioniers Magazine.

Sanne hucha kuchi

Links:

Website van Sigrun Balavoine: http://www.snekkerhaugen.no

Site van Li Jun Feng: http://www.shengzhen.org

Sites van Reinoud Eleveld: http://www.taotraining.nl http://www.golfgeheimen.nl http://www.whateveryproshouldknow.com

Site van Ursula Eireiner: http://www.eireiner.com

Site van IJsbrand Pool, Tao Training instructeur: http://www.trainingbewustzijn.nl

Site van Rahul Bharti, mijn Ancient Thai Massage leraar: http://www.ancientmassage.com

Site van de Koorddanser: http://www.kd.nl

5 gedachtes over “Intro

 1. Hey Sanne, op zoek naar info over ayahuasca kom ik op jouw verhaal terecht. Een zeer inspirerend traject heb je al afgelegd.
  Mijn leven speelt zich momenteel in Brazilië af, maar de drang naar nieuwe ontdekkingen is groot.
  groetjes
  Els

 2. He Sanne.
  Ik ben ontroerd door jouw verhaal.
  Het begon met hoe jij jouw zoektocht about sex beschreef.
  zo herkenbaar, en bevestigend voor mij, op mijn pad naar ….mezelf
  ze is het echt dacht ik, Sanne vant Isala.
  mooiehartevrouw
  dank voor je bijdrages
  enjoy Peru en life
  Mirjam
  Smeets

 3. Op zoek naar northern light massage van sanne kwam ik in dit verhaal terecht! prachtig verhaal en voelt griezelig evenwichtig. ok maar ik heb dus wel een adres is Noorwegen waar ik deze massage kan leren…..
  fijn om te lezen sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s